PSK a Zakarpatská Ukrajina majú dohodu o spolupráci

16.03.2005 Celý región

Rozvíjať vzájomné vzťahy vo vzdelávaní, kultúre, pri podpore malého a stredného podnikania a regionálneho rozvoja si kladie za cieľ dohoda o spolupráci medzi...
Rozvíjať vzájomné vzťahy vo vzdelávaní, kultúre, pri podpore malého a stredného podnikania a regionálneho rozvoja si kladie za cieľ dohoda o spolupráci medzi Prešovským samosprávnym krajom (PSK) a Zakarpatskou oblasťou (ZO) Ukrajinskej republiky. Predseda PSK Peter Chudík ju podpísal 15. marca v administratívnom centre Zakarpatska v Užhorode spolu so svojím partnerom Viktorom Balohom, gubernátorom ZO.

Text dohody schválil v rámci svojej kompetencie parlament PSK v decembri 2004.
Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková v tejto súvislosti povedala, že vyšší samosprávny celok chce koordinovať prípravu a realizáciu spoločných projektov s ukrajinskou stranou pri využívaní fondov Európskej únie. Prvým krokom má byť implementácia Programu susedstva Maďarsko – Slovensko – Ukrajina. Výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zverejní v najbližších dňoch.
Dohoda so ZO je v poradí šiesta medzinárodná bilaterálna zmluva PSK. Doteraz ju uzavrel s Pardubickým krajom (Česká republika), Malopoľským vojvodstvom (Poľsko), Vologodskou oblasťou (Rusko) a regiónmi Abruzzo (Taliansko) a More og Romsdal (Nórsko).
Chudík v stredu 16. marca navštívi Slovenskú školu v Užhorode a Užhorodskú národnú univerzitu. Pre základnú školu, do ktorej chodia deti slovenskej menšiny nesie materiálny dar v hodnote 80 tisíc korún. Ide o lopty, knihy, zošity, farbičky a ďalšie školské potreby.
(jj)
 

Vyberte región

mark